Gyakran feltett Kérdések

  1. Felszerelhetek magasabb gyorsasági indexszel rendelkező gumikat az autóra?
  2. Felszerelhetek más gumit a felnikre?
  3. Felszerelhetek más gumit is, mint ami a forgalmi engedélyben szerepel?
  4. Hogyan ad felvilágosítást a termékleírás a gumi feliratának színéről?
  5. Hogyan működik az automatikus légnyomás-ellenőrző?
  6. Hol találok információkat gumitesztek eredményeiről?
  7. Kaphatok megfelelési bizonyítványt a gumikról?
  8. Mi az E-jelzés?
  9. Mik a kötött forgásirányú gumik?
  10. Mikor van szükség nemzeti típusjóváhagyásra?
  11. Milyen befolyása van a gumicserének a blokkolás- és kipörgésgátló rendszerre (ABS és ASR)?
  12. Milyen gumit kapok, ha „Top Quality“ jelölésű gumit rendelek?
  13. Milyen gumit szerelhetek fel az autómra?
  14. Milyen márkákat és méreteket forgalmaznak?
  15. Mit jelent a teherbírási index, mint pl. 85 vagy 86?
  16. Mit jelent a TÜV-GS-jel?
  17. Mit jelent a „kifutó termék“ megjelölés?
  18. Mit jelent a „Star Perfomer“ elnevezés?
  19. Mit jelent az FR rövidítés?
  20. Mit jelent az M+S jelzés?
  21. Mit jelent az ML rövidítés?
  22. Mit jelent, hogy „előkészületben“?
  23. Mit jelentenek a betűjelek a gyorsasági indexnél, mint például a Q és a T?
  24. Szabad különböző típusú gumikat felszerelni?
  1. Felszerelhetek magasabb gyorsasági indexszel rendelkező gumikat az autóra?

   Igen, használhat magasabb gyorsasági indexű gumikat gépjárművén.  2. Felszerelhetek más gumit a felnikre?

   Kérjük, tájékozódjon a felniről kiállított szakvélemény vagy a forgalmi engedély alapján a megengedett gumiméretekről, vagy forduljon közvetlen a gyártóhoz.  3. Felszerelhetek más gumit is, mint ami a forgalmi engedélyben szerepel?

   Kérjük, csak olyan gumit szereljen fel a gépjárműre, mint ami a forgalmi engedélyben szerepel. Itt talál közelebbi információkat a megengedett gumiméretekről, a teherbírásról és a gumik megengedett maximális sebességéről.  4. Hogyan ad felvilágosítást a termékleírás a gumi feliratának színéről?

   Internetes áruházunkban a gumiméret adatai mellett gyakran szerepel a gumin található felirat színére vonatkozó utalás. Rövidítések, mint pl. a WLT vagy OWL (outline white letters) és a BLK vagy BSW (black sidewall) közelebbi felvilágosítást adnak a gumik külleméről ill. színvilágáról.    5. Hogyan működik az automatikus légnyomás-ellenőrző?

   Az automatikus légnyomás-ellenőrzés egy nyomásérzékelővel ellátott speciális gumiabroncs-szeleppel működik. A szelepeket készletben vagy egyenként (kb. 32 Euro/darab) árulják. Ha az érzékelőt ki kell cserélni, tanácsos szakszervizben beállíttatni és beolvastatni. Felhívjuk figyelmét, hogy az automatikus légnyomás-szabályozás standard szeleppel nem működik.    6. Hol találok információkat gumitesztek eredményeiről?

   Gumitesztek eredményeiről itt olvashat.  7. Kaphatok megfelelési bizonyítványt a gumikról?

   Amennyiben a megvásárolni kívánt terméknél a gumi- és felniméret nem felel meg a jármű papírjaiban előírtaknak, gyártói igazolás szükséges a gumi műszaki adatairól. Ilyen alapvető változtatást, mint amit az eltérő gumi-vagy felniméret jelent, csak szakértő hajthat végre. Kiegészítő szakvélemény vagy a forgalmi engedély módosítása ill. új irat kiállítása nem szükséges, amennyiben gumiabroncsok felszerelésének egyéb vonatkozásai megfelelnek az előírtaknak.  8. Mi az E-jelzés?

   Néhány éve különlegesen szigorú ellenőrzési normáknak kell megfelelniük az EU-ban forgalomba kerülő gumiabroncsoknak. A normáknak csak magas minőségi színvonallal lehet eleget tenni. Erre utal a gumi oldalán feltüntetett "E" vagy "e" jelzés.  9. Mik a kötött forgásirányú gumik?

   A modern gumik egyre gyakrabban kötött forgásirányúak, azaz a mintázatuk felépítése szerint előírt menetirányban kell haladjanak. A kötött forgásirány számos előnnyel jár a gumiabroncs teljesítménye (zaj, nedves talajon való vezetés), valamint az erőátvitel szempontjából jeges és havas úton.  10. Mikor van szükség nemzeti típusjóváhagyásra?

   Amennyiben egy járműre más méretű gumit szeretne felszerelni, típusjóváhagyásra van szükség. Tartsa egy helyen az autó többi papírjával, hogy bármikor felmutathassa.  11. Milyen befolyása van a gumicserének a blokkolás- és kipörgésgátló rendszerre (ABS és ASR)?

   Blokkolás- és kipörgésgátlóval felszerelt járművek esetében ügyelni kell a gumiméretre és az azonos nagyságú gördülő kerületre, mert nagy eltérések esetén zavarok léphetnek fel a rendszerben. Szükség lehet a gyártói nyilatkozatra, amely igazolásul szolgál a vizsgáló hatóság számára.  12. Milyen gumit kapok, ha „Top Quality“ jelölésű gumit rendelek?

   A "top quality" megjelölésű gumik esetében nem gumimárkáról van szó, hanem kedvező árú, minőségi abroncsokról. Amennyiben ezt az opciót választja, ugyanazon márka minőségi gumiabroncsait kapja kézhez, amelyeket a készleten levőség miatt kedvezőbb kondíciók mellett kínálunk.  13. Milyen gumit szerelhetek fel az autómra?

   A járműre felszerelhető gumiméreteket a jármű papírjaiban ill. a forgalmi engedélyben találja. A forgalmi könyvben további megjegyzések is olvashatók az engedélyezett felszerelhető gumikról (pl. széles gumik, téli gumik) és a könnyűfém kerekek méreteiről.  14. Milyen márkákat és méreteket forgalmaznak?

   A www.motorkerekpargumik.hu internetes áruházunkban több, mint hatvan gumimárkát, több, mint 10 000 különböző típusú gumiabroncsot kínálunk. Átlátható keresőrendszerünk segítségével egyedi ajánlatot kaphat. További információt a termékkereséssel és a megrendeléssel kapcsolatban itt talál.  15. Mit jelent a teherbírási index, mint pl. 85 vagy 86?

   A teherbírási index az egyes gumik maximális terhelhetőségét jelzi (kg). Új gumik felszerelése esetén a teherbírási indexnek azonos vagy magasabb értékűnek kell lennie. Az előírások szerint a gumi terhelhetősége a tengelyterhelés kétszerese. Minden értékhez kapcsolódik egy maximális terhelhetőségi mutató (kg-ban). Például 85 LI 515 kg-nak felel meg, a 86-os 530 kg-nak. Áttekintő táblázatot itt talál.  16. Mit jelent a TÜV-GS-jel?

   A TÜV-GS a TÜV speciális pecsétje. A GS-rövidítés a "vizsgált biztonság" kifejezést jelöli németül, azaz a szóban forgó árucikket semleges, független szakértői szervezet, a TÜV megvizsgálta és biztonságosnak találta.  17. Mit jelent a „kifutó termék“ megjelölés?

   A gumiméret után szereplő "kifutó termék" megjelölés arra utal, hogy a gyártó nem termel több ilyen mintázatú árut az aktuális szezonban.  18. Mit jelent a „Star Perfomer“ elnevezés?

   A Star Perfomer elnevezés saját márkás termékünket jelöli. A www.starperformer.de honlapon részletes információkat talál az áruról. Egyelőre nem tudunk teszteredményeket közölni, mert ügyfeleink a gumikat még nem értékelték és mert az ADAC és más hasonló szervezetek csak általánosan elérhető (nem saját márkás) termékeket tesztelnek. Szavatosság és garancia azonban, többi saját márkás árucikkünkhöz hasonlóan, természetesen erre a termékre is érvényes.  19. Mit jelent az FR rövidítés?

   Az FR a "Felgenrippe", a védőborda szó rövidítése. A felni külső részén található, a kerékabroncs peremének védelmét szolgálja.    20. Mit jelent az M+S jelzés?

   Európában a téli gumikat jelöli ez a rövidítés. A mintázat sok apró bemélyedése és az anyag tulajdonságai miatt különösen alkalmas gumikról van szó téli útviszonyok esetében. Míg a nyári gumik rugalmassága 7°C alatt jelentősen csökken (és ezáltal az úttesttel való kapcsolattartás rosszabbodik), a téli gumik magas szilika- és természetes kaucsuktartalmuknak köszönhetően különleges hidegtűrő összetétellel rendelkeznek. Nedves és jeges talajon jelentősen jobban tapadnak, valamint fékezésnél, kanyarodásnál, gyorsulásnál is jobban szerepelnek, mint a nyári gumik.    21. Mit jelent az ML rövidítés?

   A kifejezés a kidudorodó gumiszegélyre utal a köpeny külső oldalán. Funkciója, hogy megakadályozza a felni horzsolódását az útszegélyhez.  22. Mit jelent, hogy „előkészületben“?

   Az "előkészületben" kifejezés arra utal, hogy az adott gumitípus gyártása tervben van, pontos szállítási időpontot azonban nem tudunk közölni, hiszen a gyártási folyamat még nem kezdődött meg.  23. Mit jelentenek a betűjelek a gyorsasági indexnél, mint például a Q és a T?

   Ezek a betűjelek a gumi engedélyezett legnagyobb sebességére vonatkoznak. A jelek sebességi kategóriákat jelölnek. Áttekintő táblázatunkat itt találja. Téli gumik esetében alacsonyabb gyorsasági indexet is választhat. Feltétel azonban, hogy a jármű belsejében láthatóan helyezzen el egy olyan matricát, amelyen szerepel a gumi engedélyezett maximális sebessége. Általában ajánlatos a következő legkisebb gyorsasági indexű gumiabroncsot választani.  24. Szabad különböző típusú gumikat felszerelni?

   Igen, amennyiben egy tengelyre ugyanazokat a típusú gumikat szereli fel. Mégsem tanácsoljuk, hiszen ebben az esetben jelentősen rosszabodhatnak a jármű menettulajdonságai, különösképpen nedves vagy jeges úton.    Cookies használunk. A weboldal használatával Ön elfogadja a használatukat.
  Rendben